Κομματικές μεθοδεύσεις στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών εκπαίδευσης

Κομματικές μεθοδεύσεις στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών εκπαίδευσης

Αρ. Πρωτ. 21348/04.08.2011 

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Η κομματοκρατία και η ευνοιοκρατία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρόλες τις εξαγγελίες της για διαφάνεια και αξιοκρατία, αποδεικνύονται περίτρανα για πολλοστή φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, όπου υπήρξε πρωτοφανής σύγχυση και έλλειψη σχεδιασμού. Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός, με τα οποία το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη σχετική διαδικασία, αποδεικνύουν τις βαθύτερους στόχους της ηγεσίας του. Την εγκαθίδρυση των αρεστών και την πλήρη απαξίωση των άριστων. Τα Συμβούλια επιλογής Διευθυντών Σχολικών μονάδων, συγκροτήθηκαν εσπευσμένα, υπό τις εντολές της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, πλήρως ελεγχόμενα από τη διοίκηση. Τα μέλη των Συμβουλίων εμφανώς άπειρα σε τέτοιες διαδικασίες, κλήθηκαν να μοριοδοτήσουν σε διάστημα 2-3 ημερών χωρίς σαφείς οδηγίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαφορετική μοριοδότηση από συμβούλιο επιλογής σε συμβούλιο επιλογής επί των ίδιων μάλιστα προσόντων.

Η αναξιοπιστία, λοιπόν, θέτει τεράστιο ζήτημα παρανομίας. Στις επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, οι μη προσκείμενοι στην κυβερνητική παράταξη καρατομήθηκαν, έτσι ώστε να προχωρήσει η τοποθέτηση όσων ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη. Η αγανάκτηση των ενδιαφερομένων οδήγησε σε μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση. Συνεπώς, τίθεται μεγάλο ζήτημα, το οποίο οφείλει να διευθετήσει το αρμόδιο Υπουργείο. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην κομματοκρατία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τις ενέργειες του έχει αλώσει κυριολεκτικά  το κράτος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να διορθωθούν οι αδικίες, που προέκυψαν στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης;

Απάντηση Υπουργείου